תסמינים למחלת פרקינסון – מהן הסימנים המחשידים להופעת פרקינסון?

ההתמודדות עם תסמיני הפרקינסון היא מורכבת בכמה אופנים. בשלבים הראשונים של המחלה, לתקופה שיכולה להימשך גם שנים, התסמינים עלולים לא להופיע או לכל היותר להיות לא בולטים. ההידרדרות במצב והחמרת התסמינים נראית עם זאת מובנת מאליה, כך שמשנה לשנה הם נעשים ברורים פי כמה, פוגעים ביכולת התפקוד העצמאי של החולה ולעיתים מבטלים אותה לחלוטין. בכתבה הבאה נבצע עבורכם סקירה של התסמינים העיקריים של מחלת הפרקינסון.
תסמינים לפרקינסון

 

התסמין הבולט ביותר: פגיעות מוטוריות

הפרקינסון מביא להתוונות מערכת העצבים, כשאחת הנפגעות העיקריות והראשונות מכך היא המערכת המוטורית. ברוב המקרים רעד בידיים הוא התסמין הראשון המעיד על מחלת הפרקינסון, לפחות התסמין הראשון שאפשר להבחין בו.

רעד זו הוא מיסודו בלתי נשלט ומונוטוני, כאשר הוא עתיד להחמיר עם התפתחות המחלה. יש מקרים בהם הרעד תוקף רק את אחד מצדי הגוף, ואחרים בהן הרגליים חוות אף הן את הרעד (לעיתים אפילו לפני הידיים). מעניין לציין שדפוס הרעד הוא די ייחודי, כאשר הוא נוטה להתגבר במצבי מנוחה ורוגע ולהיות מופחת כאשר מפעילים את הגפיים הרלוונטיות.

תסמין מוטורי אפשרי נוסף של מחלת הפרקינסון הוא נוקשות שרירים. אצל חולי הפרקינסון עלולה להופיע נוקשות הפוגעת באופן בו השרירים יכולים להשתחרר בעת ביצוע פעולות גופניות, מה שהופך אותן למוגבלות פי כמה ועלול להביא לכך שהאדם יתקשה לבצע אותן כלל. עקב המתח הנוצר בשרירים הנגדיים, התנועות עלולות להיות מלוות בכאבים עזים.

בשלבים המאוחרים של הפרקינסון תנועתו של האדם נעשית איטית, כשפגיעה אפשרית היא באפשרות לבצע תנועות מתוכננות. תנועת החולה עלולה לכן להיות ספונטנית ובלתי מתוכננת.

לצד הקושי בהליכה, השפעה אפשרית אחרת היא על שיווי המשקל של האדם. יציבתו נפגעת והסיכוי לחוות נפילות חוזרות גדל שבעתיים. לעיתים בעיות שיווי המשקל והנפילות אינן נובעות אך ורק מהמחלה, אלא חלק מתופעות הלוואי של התרופות הניתנות על מנת להתמודד איתה.

פגיעות נוספות בשל פרקינסון

ככל שמחלת הפרקינסון הולכת ומתגברת, כך ייתכן שהיא תשפיע גם על איברים ומערכות אחרים בגוף האדם. פגיעה והאטה בדיבור היא פגיעה מרכזית נוספת של הפרקינסון, כאשר האדם עלול להתקשות לדבר באופן ברור ובקצב סביר. לעיתים מתווסף לתמונה ריור, אף הוא סימפטום אפשרי של הפרקינסון. פגיעות חמורותּ עלולות להיות גם בכישורים אחרים של האדם, למשל יכולת הכתיבה שלו (לכך כמובן ניתן להוסיף את הרעד ההופך את המשימה למורכבת שבעתיים).

ככלל, המחשבה של האדם נעשית איטית פי כמה. יש הרואים את ההאטה הזו כמצביעה על הקשר שעלול להיווצר בין פרקינסון לבין מחלות דוגמת דמנציה, אם כי אחרים יטענו שבפשוט מדובר בשני צדדים של אותו מטבע – מטבע הזדקנות הגוף והפגיעה ביכולותיו עם השנים.

לעיתים, ניתן להסיק על הבעיה שהאדם סובל ממנה רק דרך מבט חטוף בו. ניתן להדגים זאת באמצעות הבעות הפנים, שפשוט "נעלמות" לעיתים ככל שהמחלה מתקדמת. התנועתיות בפנים של החולה הופכת למוגבלת, והוא אינו יכול לבצע את רגשותיו ותחושותיו דרך הנעת הגוף. המשמעות של כך היא שיכולת התקשורת של האדם נפגעת פלאים, מה שמקשה עוד יותר על התפקוד שלו בסביבה ועל יחסיו עם בני המשפחה, המכרים ואנשים אחרים.

מערכות העיכול והשתן עלולות להיפגע אף הן, בעיקר בכל הנוגע לאובדן השליטה של האדם בסוגרים, בעצירות מתמשכת או בהרטבה. חולי פרקינסון חווים בחלק מהמקרים בעיות שינה מהותיות, הזעות יתר ותסמינים אחרים.

תסמינים נפשיים

הפרקינסון משפיע לרעה לא רק על מצבו הפיזי של האדם, אלא גם על מצבו הרגשי. מרגע אבחון המחלה הוא עתיד להיות מוקף בתחושות שליליות, שמגיעות פעמים רבות לתחושות של ייאוש, דיכאון ודימוי עצמי נמוך. אחוז גבוה מחולי הפרקינסון מפתחים דיכאון ובעיות חמורות אחרות, שרק מקשות עוד יותר על ההתמודדות שלהם עם הסיטואציה. לעיתים התנודות במצבי הרוח נובעות מהתרופות שהאדם נוטל ומהטיפולים שהוא עובר.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

סיבוכים של פרקינסון: לאילו סיבוכים חשופים חולי פרקניסון? וכיצד ניתן למנוע אותם?

אבחון רפואי – מהם אתגרי האבחון של מחלת הפרקינסון? ואילו פתרונות קיימים כיום?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר