טיפול פסיכולוגי לחולי פרקינסון

כשמדברים על טיפול בפרקינסון, רוב האנשים מעלים לנגד עיניהם את הטיפול בתופעות הלוואי הפיזיות והניסיונות להאט, ככל שניתן, את ההתקדמות הבלתי נמנעת של המחלה. כל מי שחווה את המחלה, דרכו או דרך אדם אחר, יוכל להעיד עם זאת שהתמונה עוד יותר מורכבת מכך. מחלת הפרקינסון עלולה להשפיע לרעה על האדם מבחינה נפשית ולגרום ל"תופעות לוואי" רגשיות, שהופכות את ההתמודדות עם פרקינסון למורכבת שבעתיים. האם טיפול פסיכולוגי הוא פתרון יעיל? קראו

ההיבטים המנטליים והנפשיים של מחלת הפרקינסון

טיפול פסיכולוגי בחולי פרקינסוןמחלת הפרקינסון עלולה להשפיע על האדם מבחינה נפשית בלא מעט דרכים. הידיעה שהוא חולה במחלה שהיא חשוכת מרפא, ושרק תלך ותחמיר עם הזמן, עלולה ליצור תחושות שליליות גם אצל האנשים האופטימיים ביותר. עקב כך האדם עלול להפגין חששות וחרדות חמורים, שעלולים להתפתח עם הזמן לכדי דיכאון לכל דבר ועניין.

התחושות השליליות צפויות להמשיך ולהתגבר ככל שהמחלה מתקדמת, הן עקב דרגת החומרה של התסמינים והן מכיוון שיכולת התפקוד העצמאי של האדם נפגעת. הוא עלול לאבד את הביטחון העצמי, הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות האישית. כאשר הסביבה הקרובה נרתמת לעזרתו, כפי שאכן קורה לא מעט, ייתכן שיעלו אצלו תחושות אשם על ההקרבה הנעשית עבורו.

חשוב להדגיש כי ההשלכות הנפשיות עלולות בהחלט להשפיע על האדם גם במישור הפיזיולוגי. האמרה "נפש בריאה בגוף בריא" נכונה שבעתיים בהתמודות שלנו עם מחלות כרוניות ומורכבות. אדם אשר סובל מקשיים אישיים ונפשיים עלול לחוות החמרה של התסמינים הפיזיים, או לכל הפחות לא להגיב בצורה המצופה לטיפולים שהוא מקבל. מנגד, אדם שמצליח לשנות את דפוסי המחשבה שלו עשוי לגלות שההתמודדות שלו עם מחלת הפרקינסון הופכת למעט פשוטה יותר.

אילו יתרונות יש לטיפול הפסיכולוגי?

טיפול פסיכולוגי בפרקינסון עשוי להפחית חלק ניכר מהתחושות ה"רעות" שציינו קודם לכן (ורבות אחרות), תוך ניסיון להמיר אותן במחשבות חיוביות יותר. אין כאן פתרונות קסם, כמו טיפול אחר במחלה, אולם טיפול יעיל לאורך זמן עשוי לסייע לאדם החולה במישור הנפשי ואולי גם בפיזי. את הטיפול יש לעבור אצל פסיכולוג מוסמך בעל הכשרה מתאימה, כאשר רצוי להעדיף פסיכולוג בעל ניסיון מסוים בהתמודדות עם מחלות קשות.

אופי הטיפול צפוי להשתנות בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה ולמאפייני האדם הניצב מול הפסיכולוג. עם זאת עשויים להיות לו כמה תפקידים עיקריים. מטרה ראשונה של הטיפול היא לנסות ולהרחיק מהאדם מחשבות לא בריאות דוגמת "מה עשיתי שזה מגיע לי?" או "למה אני?". הפסיכולוג עשוי בהחלט לסייע לאדם להתבונן במחלה בצורה מפוכחת יותר ולהבין שהוא לא ניצב לבד בהתמודדות מולה. לא בטוח שזו נחמה עבור כל האנשים, אבל מחלת הפרקינסון היא נפוצה בכל קנה מידה בגילאים המבוגרים.
הטיפול הפסיכולוגי עשוי לנסות ליצור אצל האדם דימוי חיובי יותר של עצמו, למשל בכל הנוגע ליכולות התפקוד שכן נותרו אצלו ולהשפעה של הטיפולים שהוא עובר.

קשת של טיפולים לנפש

יכול להיות מצב בו הפסיכולוג יתרשם שיש צורך בטיפול תרופתי, בנוסף לזה הפסיכולוגי. במקרה הזה הוא עשוי להמליץ על העברה של הכדור לשדה המשחק הפסיכיאטרי, במסגרתו אפשר יהיה להתאים לאדם תרופות לטיפול בתסמינים הנפשיים ובבעיות שצצו או התגברו בעקבות הפרקינסון. כמובן שחשוב ליידע את הפסיכיאטר על התרופות הניתנות לטיפול בפרקינסון באופן ישיר, אם יש כאלה, במטרה למנוע מצב של התנגשות מזיקה של תרופות.

אופציה אחרת היא שהפסיכולוג יחליט לשלב בטיפול את האדם הקרובים לאדם החולה, לרוב בני המשפחה שלו. טיפול משפחתי עשוי להתייחס לתפקידים של כל אחד מבני המשפחה בהתמודדות עם הפרקינסון, ביחסים ביניהם שצפויים להשתנות בעקבות גילוי המחלה וכן הלאה. כמו כן, לא פעם פסיכולוגים ופסיכיאטרים ימליצו על קבוצות תמיכה בחולי פרקינסון.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

טיפול תרופתי למחלת הפרקינסון – אילו תרופות מעכבות התפתחות הפרקינסון?

טיפול אלטרנטיבי בפרקינסון – אלו הם הטיפולים שיכולים לשפר את איכות חיי חולי פרקינסון

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר