אבחון רפואי

פרקינסון היא מחלה חמורה בכל קנה מידה. היא חשוכת מרפא, כך שהאדם הסובל ממנה צפוי לסבול מניוון בלתי נמנע של מערכת העצבים, מפגיעות מוטוריות הדרגתיות ומירידה בתפקוד. סיבה נוספת למורכבות המחלה היא שאת הפרקינסון קשה מאוד לאבחן, בטח בשלבים הראשונים. כאשר סימני הפרקינסון הופכים לברורים יותר, סביר מאוד להניח שהמחלה כבר נמצאת בשלב מתקדם יחסית. למה אבחון פרקינסון הוא מאתגר ומהו המפתח לאבחון נכון? הכל בכתבה הבאה

אבחון פרקינסון הוא אתגר

אבחון רפואי פרקינסון

את רוב המחלות שהאדם סובל מהן אנחנו יכולים לאתר באמצעות בדיקות שונות, לרבות בדיקות דם או צואה, צילומים, הדמיות ועוד. במקרה של פרקינסון, למרבה הצער, התמונה שונה. גם היום, עם התפתחות הרפואה המודרנית, לא קיימות בדיקות המסוגלות להצביע על פרקינסון באופן מוחלט בשלבים הראשונים.

בהמשך הדרך התמונה הופכת למעט ברורה יותר, בעיקר בכל הנוגע לסריקות של המוח המצביעות על ירידה במספר התאים במוח היוצרים דופמין. אולם זהו רק חלק מתמונת האבחון, וכאמור – הממצאים המתגלים בשלב הזה מעידים כמעט תמיד על שלבים מתקדמים יותר של המחלה.

מהו המפתח לאבחון פרקינסון?

תסמיני הפרקינסון הולכים ונעשים בולטים וחמורים יותר ככל שהמחלה מתקדמת, ויש לכך השפעה מהותית מבחינת אבחון המחלה. בשלבים הראשון, מופיעים כמה תסמינים. הראשון שבהם ברוב המקרים הוא רעד בידיים, שעשוי להיות בתחילת הדרך קל, בלתי מורגש ובלתי נראה. הבעות הפנים שלו עלולות להתחיל להשתנות, או ליתר דיוק להשתנות הרבה פחות: בחלק מהמקרים הן נעשות יותר קבועות ופחות ברורות.

בשלב הראשון עלולה להתחיל ההידרדרות בתנועה של האדם, הנובע מאותה פגיעה ניוונית שהוא חווה. בשלבים הראשונים הוא עלול לבצע תנועות באופן איטי ולדבר בצורה איטית, עם הוצאת מילים "רכות" יותר. תנודות קיצוניות במצב הרוח, לרוב לרעה, הן בהחלט בגדר אפשרות.

בכל מקרה ניתן לראות שבשלבים המוקדמים של מחלת הפרקינסון קשה לייחס את התסמינים, אם בכלל שמים אליהם לב, למחלה עצמה. אדם מבוגר החווה אותם לא בהכרח ייחס להם את תשומת הלב המספקת ולא ייגש לביצוע אבחון מעמיק ונקודתי יותר.

אבחון בשלבים המתקדמים של המחלה

רבים מחולי הפרקינסון מאבחנים אצלם את המחלה רק כשהתסמינים מתגברים והופכים למוחלטים יותר, וזה יכול לקרות גם חודשים או שנים לאחר שהמחלה מתחילה לפעול בגופם. הדוגמה המובהקת הראשונה הוא הרעד, שמתגבר ומתחיל לפגוע ביכולת התפקוד של האדם. האדם פתאום מתקשה בביצוע של פעולות פשוטות לכאורה, דוגמת הרמה של חפצים קלים. זהו השלב בו הוא עלול להעלות בסבירות גבוהה יותר את התרחיש של פרקינסון, ובו הסביבה המקיפה אותו עשויה לשים לב אף היא לבעיה ביתר שאת.

כיצד נערך אבחון מחלת הפרקינסון?

עם פרקינסון מומלץ שלא לקחת סיכונים, אלא לגשת לאבחון בהקדם האפשרי. את החשד הראשון למחלה אמור לגלות רופא המשפחה, שעשוי להפנות את המטופל לבדיקות מקיפות יותר אצל נוירולוג. האחרון יבחן את תסמיני האדם, כאשר בדרך כלל אבחנת פרקינסון בפועל מבוססת על הממצאים האלו:

  • הופעה של שניים לפחות מבין תסמיני הפרקינסון העיקריים: רעידות, נוקשות שרירים והאטה בתנועות הגוף
  • התפתחות של התסמינים רק בצדו האחד של הגוף
  • רעד אשר בולט במיוחד כאשר האדם נמצא במנוחה
  • תגובה יעילה של הגוף לתרופה בשם "בודופה", המיועדת לטיפול בפרקינסון

תוך כדי אמור הגורם המאבחן לשלול מצבים רפואיים אחרים שתסמיניהם עלולים להיות דומים לאלו של הפרקינסון, דוגמת דמנציה, חשיפה לרעלנים שונים, פגיעות ראש, פגיעות ובעיות מבניות במוח ועוד.

 

ראו גם:

קנאביס רפואי – האם קנאביס רפואי יכול להקל על תסמיני פרקינסון?

טיפול בכאב עקב פרקינסון – כך ניתן לטפל בכאבים הנלווים למחלה

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר