טיפול בכאב עקב פרקינסון

למחלת הפרקינסון שורה ארוכה של השלכות שליליות על הגוף. את עיקר תשומת הלב מקבלות הפגיעות המוטוריות המזוהות עם המחלה יותר מכל, אולם למרבה הצער התמונה אינה מסתכמת בהם.כאבים באזורים שונים בגוף נחשבים להפרעה הלא מוטורית העיקרית של הפרקינסון, כאשר במספר לא מבוטל של מקרים מדובר בכאבים עזים המגבילים את האדם ופוגעים ביכולת התפקוד שלו. בכתבה הבאה ננתח את מקור הכאבים האלו ונראה לכם מה אפשר לעשות כדי לנסות ולצמצם אותם.

מהן הסיבות לכאבי הפרקינסון?

טיפול בכאב עקב פרקינסון

השאלה הראשונה היא מה במחלת הפרקינסון עלול להביא לכאבים. התשובה הפשוטה היא שלא מעט דברים, אם כי בפועל ייתכן בהחלט מצב בו יהיה קושי מהותי לאתר את מקור הכאב והנסיבות הספציפיות המביאות לו. ההנחה כיום היא שמכלול גורמים הבאים לידי ביטוי עקב הפרקינסון עשויים להיכנס לתמונה, לרבות:

  • כאבים הנוגעים מקשיון או מהתכווצות השרירים
  • שינויים במנח הגוף עקב קשיי התנועה, היוצרים תנוחת גוף שאינה בריאה
  • נוקשות הגוף בכלל ועצמות הגפיים בפרט
  • כאבי מפרקים הנגרמים עקב הניוון והפחתת השימוש במפרקים כתוצאה מהמחלה
  • שינויים מבניים החלים בשלד ובמרפקים
    ועוד

במהלך השנים נערכו מחקרים שונים במטרה להבין את דפוסי הכאב של הפרקינסון. רוב הניסויים התבצעו על חולדות. המחקרים מצאו כי הסרת החומר השחור ממוח החולדות, באופן שמזכיר את התהליך שמתרחש למוח אצל בני אדם כתוצאה מהפרקינסון, העלה את סף הכאב אצל אותן חולדות. החוקרים הסיקו שהמחסור בתאים המייצרים דופמין במוח מביא לכאבים עזים אצל החולדות, הנחווים גם לאחר גירויים חלשים יחסית.

למרות שאין אפשרות לבצע ניסוי בעל אותו אופי על בני אדם, מסיבות ברורות, הנחה מקובלת כיום היא שהרציונל לכאב המופיע אצלם הוא דומה: כלומר הפחתה של סף הכאב של האדם, עקב הירידה בתהליך ייצור הדופמין בגוף. בהקשר הזה ניתן להזכרי ניסוי כללי, שנערך בקרב אנשים החווים כאבים כרוניים שאינם נובעים מפריקנסון. סריקת מוח שנערכה לאותם אנשים הצביעה על כף שכמות האזורים במוח המפרישים בפועל דופמין היא נמוכה יותר מאשר האוכלוסייה הרגילה.

כיצד ניתן להפחית את רמת הכאב?

פרקינסון היא מחלת חשוכת מרפא, אשר ההתקדמות שלה והחמרת התסמינים נראים מובנים מאליהם (גם אם בקצב איטי יחסית). עם זאת יש עדיין מספיק מה לעשות, כולל בכל הנוגע לכאבים. כיום מוצעים טיפולים שעשויים לאט את קצב ההתקדמות של המחלה ולהפחית את התסמינים שחווים. ייתכן מאוד שחלק מהאתגר הוא לאתר מה מקור הכאבים הספציפיים, אם הדבר אפשרי, ולטפל בכך ישירות.

הטיפול התרופתי, הלא הוא דרך הטיפול הנפוצה בפרקינסון, עשוי להיכנס לתמונה בדרכים שונות. כאשר יש יסוד להאמין שמקור הכאבים הוא דלקות הפוקדות את האדם, הרי שהפתרון יהיה התאמה של תרופות אנטי דלקתיות. הזרקות בוטוקס, דוגמא נוספת, עשויות לסייע כשמקור הכאבים העזים הוא התכווצות חריפה של השרירים. הבעיה העיקרית היא שלטיפולים התרופתיים יש מחיר, והוא תופעות הלוואי הלא נעימות של התרופות והסיבוכים האפשריים בעת נטילה ממושכת או בלתי מבוקרת.

על רקע עלה בשנים האחרונות הביקוש בעולם לטיפולים מהקשת הרחבה מאוד של הרפואה המשלימה, כולל בכל הנוגע לכאבים הנובעים ממחלת הפרקינסון. טיפולים מעולם הרפואה הסינית (דיקור סיני, טווינא ועוד), הומאופתיה, נטורופתיה והתאמת צמחי מרפא הם רק חלק מהדוגמאות העיקריות. גם אם אין עדיין תמימות דעים ליעילות האמיתית של חלק מהטיפולים האלו, שלא הוכחו מספיק מבחינה מחקרית, רבים יטענו בפה מלא שהם עשויים לסייע רבות. בנוסף רוב הטיפולים האלטרנטיביים אינם טומנים בחובם סיכונים או תופעות לוואי כאשר הם מבוצעים על פי הספר.

שילובים בין כמה אופני טיפולים, לרבות שילובים בין הרפואה הקונבנציונלית לאלטרנטיבית, הם בהחלט בגדר אפשרות נפוצה. שילוב מוצלח שכזה עשוי להגדיל את יעילות הטיפול הכולל, תוך ניצול היתרונות של כל אחת מדרכי הפתרון.

 

ראו גם:

טיפול משפחתי למשפחות חולי פרקינסון – כי חייבים לתמוך בתומכים

נטורופתיה – כך חולי פרקינסון יכולים לגייס את כוחות הריפוי הטבעי

קנאביס רפואי – האם קנאביס רפואי יכול להקל על תסמיני פרקינסון?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר