טיפול משפחתי בעקבות מחלת פרקינסון

אדם החולה בפרקינסון ניצב מול אחת המלחמות היותר מאתגרות ומורכבות של חייו, עם תסמינים משמעותיים – בעיקר ברמה המוטורית – שהולכים ונעשים חמורים יותר באופן הדרגתי. מרגע זה משתנים החיים שלו, אבל  גם של בני המשפחה שלו. כולם צריכים להירתם על מנת לסייע לאדם החולה, ויש לכך מחיר נפשי ורגשי שעלול להיות לא פשוט כלל. למה טיפול משפחתי בפרקינסון מכיר במורכבות הבעיה וכיצד הוא משתמש בכלים שונים על מנת לעזור לתא המשפחתי כולו? קראו

על חשיבות הטיפול המשפחתי

טיפול משפחתי למשפחות חולי פרקינסוןבזמנים הקשים של גילוי כמו גם התמודדות עם מחלת הפרקינסון, המשפחה צריכה להעניק תמיכה מקיפה לאדם החולה. תוך כדי מתחילה ההתמודדות שלהם עם המצב, שהיא הכול חוץ מפשוטה. הם ניצבים בפני לחצים לא קטנים מגורמים שונים, גם מכיוון ששגרת חייהם משתנה. הם נאלצים לבצע לא מעט ויתורים, גם להם עלול להיות עבורם מחיר.

בני המשפחה עלולים לחוש תחושות שליליות כשהם רואים את מצבו של האדם הקרוב להם, לרבות תחושות של כאב ועצב. המשמעות היא שחייהם עלולים להשתנות רעה במובנים שונים. יש לכך השפעה אפשרית על האדם החולה ועל בני המשפחה גם יחד.

אפשר וכדאי לקבל טיפול משפחתי תומך

בשנים האחרונות עלתה המודעות לקשיים עימם מתמודדים בני המשפחה של חולה הפרקינסון, יחד עם הידיעה שחשוב להעניק גם להם סיוע ותשומת לב. טיפול משפחתי לחולי פרקינסון וקרוביהם מוצע כיום על ידי גורמים שונים, בין אם באופן פרטי ובין אם כחלק מהמענה הסוציאלי המספקים מוסדות רפואיים וגריאטריים ברחבי ישראל. הסיוע הספציפי משתנה בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה ולקשיים שמתגלים בנקודת ההתחלה, אולם העיקרון המרכזי הוא שייתכן שילוב בין כמה אנשי מקצוע: עובדת סוציאלית, פסיכולוג, פסיכיאטר, אחות רפואית ואפילו סקסולוגית, שעשויה לסייע לפתור קשיים במישור הזוגי של חולי הפרקינסון.

כל אחד מאנשי מקצוע תורם בתחומו. במהלך טיפול פסיכולוגי הפסיכולוג ינסה לשנות את צורת ההתבוננות של בני המשפחה על הסיטואציה, במטרה להפחית את הפחדים ואת התחושות השליליות. במקרה של העובדת הסוציאלי, הסיוע יהיה קשור לצדדים אחרים וחשובים לא פחות של ההתמודדות המשפחתית עם הפרקינסון: ההכוונה אילו זכויות עשויות להגיע לאדם החולה או לבני משפחתו מטעם הגורמים השונים (שירותים בקהילה, זכויות סוציאליות ועוד), כמו גם הצורה הנכונה בה אפשר לפעול על מנת לקבל אותן.

לא רק טיפול נקודתי גם העשרת הידע

חלק מרכזי בטיפול המשפחתי נוגע לצדדים השונים של המחלה, שבני המשפחה לא בהכרח מכירים בשלבים הראשונים. המענה כאן הוא רפואי יותר וניתן לרוב על ידי אחות מומחית למחלה או רופא. במסגרת זו מקבלים בני המשפחה את המידע החיוני של המחלה, למשל לאילו תסמינים לצפות, טיפים מעשיים להתמודדות עם הצרכים שבוודאי צפויים לעלות ועוד.

למרות שפרקינסון היא מחלה מאיימת במיוחד, התקווה היא שבאמצעות העשרת הידע הזה ניתן יהיה להפחית ולו במעט את מפלס החששות והפחדים של בני המשפחה. בכוחו של השינוי הזה להפוך את ההתמודדות שלהם עם המצב למעט פשוטה יותר.

קבוצות תמיכה לבני משפחה התומכים בחולי פרקינסון

לעתים מחליטים הגורמים המסייעים כי כוחה של הקבוצה עשוי להקל עוד יותר על המשפחות. לכן הם מפנים את המשפחה לטיפול קבוצתי, הנערך עם משפחות אחרות המתמודדות עם אותה סיטואציה. הרציונל כאן הוא שדרך קבוצות תמיכה יכולים בני המשפחה להבין שיש משפחות אחרות המתמודדות עם אותה סיטואציה, מה שעשוי להפוך אותה למעט מלחיצה פחות.

מה שחשוב לא פחות הוא שקבוצות התמיכה עשויות להעניק לכל משפחה את העזרה ההדדית, החיונית לעיתים במצבים מהסוג הזה. הם יכולים להעלות שאלות למשפחות אחרות, לשמוע על ההתמודדות שלהן ולנסות לקחת ממנה דגשים חשובים, לשתף בטיפים וכן הלאה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

טיפול בעצירות – אילו אפשרויות טיפול בעצירות עומדות בפני חולי פרקינסון?

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר