זכויות חולי פרקינסון

זכויות והטבות הניתנות על ידי גורמי הסיוע בישראל – המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח ואחרים – תלויים בעיקר בדרגת הנכות של האדם, כפי שמוחלט עליה בוועדה הרפואית שהוא עובר. אולם הן עשויות לשפר מאוד את מצבו של החולה ולעזור בהתמודדות עם פרקינסון. אז מהן הזכויות המרכזיות שאפשר לשאוף אליהן? קראו

זכויות חולי פרקינסון

מחלת הפרקינסון משפיעה לרעה על בריאות האדם הסובל ממנה בכמה וכמה אופנים. מחלה ניוונית זו של מערכת העצבים מביאה לפגיעה מוטורית ולשורה ארוכה של תסמינים אפשריים, הן פיזיים והן נפשיים. למחלה עקב כך יש מחיר כלכלי לא פשוט, כאשר אנשים המגלים שהם חולים בפרקינסון נאלצים לשנות את שגרת חייהם באופן מובהק. כאשר ההוצאות הרפואיות עולות, וכשהאדם יוצא ממעגל העבודה כפי שקורה לא מעט, החולים ובני משפחותיהם משוועים לזכויות רפואיות וכלכליות שונות.

זכויות חולי פרקינסון במוסד לביטוח לאומי

את החלק המרכזי בסיוע לחולי הפרקינסון אמור לקבל המוסד לביטוח לאומי, במסגרתו ניתנות עבורם כמה זכויות מרכזיות. הראשונה שבהן היא קצבת נכות כללית, שמטרתה היא לאפשר לאדם החולה לקבל הכנסות דומות לאלה שהיו לו גם לאחר אובדן כושר העבודה, או לחלופין ביצוע עבודות הבית (במקרה של עקרות בית). אחוזי הנכות הרפואית הם שמשחקים כאן תפקיד, כאשר נדרשים אחוזי נכות של כ-60-40% לצורך קבלת הקצבה.

זכות אחרת שמעניק המוסד לביטוח לאומי לחולים המקיימים תנאים מסוימים הוא קצבת סיעוד ושירותים מיוחדים, השמורה לרוב לשלבים היותר מאוחרים ולמצבים המורכבים של מחלת הפרקינסון. גמלת ניידות מיועדת לחולי פרקינסון החווים ירידה ביכולת התפקוד המוטורי שלהם, עד לחוסר יכולת להתנייד באמצעות הגפיים התחתונות בצורה ראויה.

זכויות חולי פרקינסון בתחומי התחבורה והעבודה

הטבות נוספות מטעם המוסד לביטוח לאומי נוגעות להחזקת רכב, לרבות פטור חלקי או מלא ממיסים בעת רכישת רכב, קבלת תשלומי גמלה חודשיים, תו נכים וכן הלאה. ואפרופו רכב, משרד התחבורה עשוי לספק אף הוא הקלות מסוימות לחולי הפרקיניסון. עיקר הסיוע הוא בהנחות של כמה עשרות אחוזים על תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית, על פי מצב המחלה אצלם ורמת התפקוד העצמאי.

אם האדם מצליח להראות שיש קשר בין מחלת הפרקינסון לבין תנאי העבודה שחווה במהלך השנים – כלומר שמחלת הפרקינסון היא תוצאה של פגיעה מהעבודה – הוא עשוי לקבל בנוסף קצבת נכות מהעבודה. הדוגמה המובהקת לכך היא אדם שבמקום העבודה שלו הייתה חשיפה לחומרים ולרעלים, אשר נחשבים לגורמים הסביבתיים העיקריים של מחלת הפרקינסון.

זכויות חולי פרקינסון במס הכנסה

הקשר שבין מחלת פרקינסון למס הכנסה עשוי להיראות לחלק מכם קלוש, עקב ההנחה שיכולת העבודה של האדם החולה בכל מקרה צפויה להיפגע. עם זאת הקשר בהחלט קיים, מה גם שלאדם יכולים להיות סוגים נוספים של הכנסות שתקנות מס ההכנסה עשויות להיות רלוונטיות אליהן.

ההטבות במס הכנסה שמורות לחולי פרקינסון בעלי אחוז נכות גבוהים – לרוב למעלה מ-90% – והן כוללות פטור או הנחה בתשלום מס ההכנסה מהמשכורת או מתשלומי הפנסיה. יש מצבים בהם האדם החולה יכול לקבל החזר רטרואקטיבי על המס ששילם בשש השנים שקדמו לשנה הקלנדרית הנוכחית, בעיקר כאשר הוא מוכיח שהמחלה השפיעה עליו עוד בעבר.

זכויות בחברות הביטוח

שחקן נוסף בשדה המשחק הוא כאמור חברות הביטוח, אשר חלק מהפוליסות שהן מספקות מיועד בדיוק למצבים האלו. למטרות אלה קיימים בפוליסות השונות סעיפים דוגמת ובדן כושר עבודה או מחלות קשות. מלבד ההוכחה של עצם המחלה והפגיעה הנקודתית באדם כתוצאה ממנה, עליו להראות לחברות הביטוח שהיא אכן הביאה לפגיעה ביכולת העבודה שלהם או אפילו לביטול מוחלט שלה. חלק מחברות הביטוח מערימות קשיים, ולכן האדם חייב להכין מראש את כל המסמכים וחוות הדעת שעשויים לסייע לו בכך.

 

ראו גם:

טיפול תרופתי למחלת הפרקינסון – אילו תרופות מעכבות התפתחות הפרקינסון?

רשלנות רפואית באבחון פרקינסון – כל המידע שצריך לדעת במקום אחד

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715447

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר